AFAS optimaliseert de werkgeversverklaring – minder maatwerk, meer standaard

AFAS Optimaliseert de Werkgeversverklaring, wat betekent dit voor jou als Functioneel Beheerder?

 

Bij veel organisaties vergt de werkgeversverklaring nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid handmatige tussenkomst: een PDF hier, een Excel daar en veel handmatig werk daartussen. Er worden naar schatting 750.000 werkgeversverklaringen per jaar opgevraagd alleen al voor hypotheekaanvragen. Het totale aantal is nog veel hoger als je bedenkt dat het ook nodig is voor situaties zoals het sluiten van een huurcontract of een inkomensverklaring. Bovendien wordt de aanvraag vaak 2,4 keer gedaan door een foute versie. Bedenk hoeveel tijd je bespaart met een geautomatiseerde variant!

AFAS heeft weer een mooie stap gezet richting gebruiksvriendelijkheid en efficiency. In de nieuwste release, Profit 6, is de functionaliteit rondom de werkgeversverklaring flink verbeterd. Waar je eerder zelf als Functioneel Beheerder aan de slag moest met
lijstbegrippen, looncomponenten en soms zelfs met get- en updateconnectoren, zijn er nu kant-en-klare oplossingen beschikbaar. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook frustratie.

 

Wat is er nieuw in Profit 6?

AFAS levert nu standaard:

  • Workflows voor het aanvragen en verwerken van een werkgeversverklaring
  • Documenten, volledig ingericht en klaar voor gebruik
  • Lijstbegrippen die je direct kunt toepassen

Dit betekent dat je niet langer hoeft te knutselen aan eigen berekeningen of scripts. De basis is er al conform de standaard van AFAS.

 

Wat moet jij als Functioneel Beheerder nog doen?

Hoewel AFAS veel werk uit handen neemt, zijn er nog een paar stappen die je als Functioneel Beheerder moet uitvoeren om alles passend te maken voor jouw organisatie:

 

1. Workflow toepassen op jouw omgeving: Controleer of de standaard workflow aansluit bij de interne processen. Pas eventueel rollen, bestemmingen, goedkeuringen aan.

 

2. Looncomponenten koppelen aan lijstbegrippen: De lijstbegrippen zijn aangeleverd, maar je moet nog wél bepalen welke looncomponenten worden opgeteld of juist afgetrokken. Tip: Stem dit altijd af met de salarisadministratie, zodat je de juiste looncomponenten gebruikt.

Let op: Profit gebruikt twee soorten periodes bij het ophalen van loonwaarden:

  • Huidige periode: op basis van de systeemdatum en voorlopig verwerkte gegevens.
  • Referteperiode (afgelopen jaar):
    • Methode 1: Tot en met huidige periode – 1 (voorlopig + geaccordeerd)
    • Methode 2: Tot en met geaccordeerde periode – 1 (alleen geaccordeerd)

Kies hier zorgvuldig de juiste methode, afhankelijk van de rubriek.

 

3. Insitepagina’s opmaken: De pagina’s voor de aanvraag en status van de werkgeversverklaring zijn beschikbaar. Je hoeft ze alleen nog op te maken in de huisstijl van de organisatie, en eventueel wat tekstueel aan te passen.

 

Waarom dit een grote stap vooruit is

Deze optimalisatie zorgt ervoor dat de werkgeversverklaring:

  • Sneller beschikbaar is voor medewerkers
  • Minder foutgevoelig is
  • Volledig AFAS-conform blijft
  • Minder technisch onderhoud vergt

 

Tot slot

AFAS laat met deze uitbreiding zien dat zij blijven inzetten op standaardisatie en gemak. Voor jou als Functioneel Beheerder betekent dit minder maatwerk, maar wel nog steeds een belangrijke rol bij de implementatie. Maak goed gebruik van de standaard, werk
samen met de salarisadministratie, en zorg voor een soepele ervaring voor de medewerkers.

 

Laat je helpen door de experts

Voel je je toch niet helemaal comfortabel bij het toepassen van de nieuwe werkgeversverklaring-functionaliteit? Geen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen. Wij hebben, als gecertificeerd dienstverlenend AFAS Partner, ruime ervaring met AFAS Profit en helpen organisaties dagelijks bij het optimaliseren van hun processen.

Of het nu gaat om het koppelen van looncomponenten, het inrichten van workflows of het opmaken van Insitepagina’s: wij zorgen dat alles klopt én werkt zoals jij het nodig hebt.

 

Neem gerust contact met ons op
Neem contact op met Marco de Jong, Edward Lau of Marloes van der Torre voor meer informatie.

Neem contact op met Bernice

+31 (0) 6 38456233

bernice@fitin.finance

Linkedin

Stuur me een berichtje als je meer wilt weten over de inhoud van dit artikel.

Contact opnemen

TOE AAN EEN UITDAGING?

We brengen je graag in contact met één van onze recruitment consultants. Door onze doortastende wervingsaanpak maken wij de juiste FIT.